WASHINGTON - Een versterking van het Europese noodfonds EFSF zou kunnen leiden tot de verlaging van de kredietwaardigheid van landen en instellingen binnen de eurozone.

Dat zei een hoge functionaris bij kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) in een interview met persbureau Reuters.

Europese leiders hebben aangegeven het EFSF zowel kwantitatief als kwalitatief te willen versterken. Het is tot nu toe echter onduidelijk hoe dat zou moeten gebeuren. Vooralsnog moeten nationale parlementen nog instemmen met de functies en omvang die afgelopen zomer al voor het fonds zijn afgesproken.

David Beers, hoofd van de ratingafdeling van S&P voor overheden, zei dat ''verscheidene alternatieven kunnen leiden tot verschillende mogelijke gevolgen voor de kredietwaardigheid''.

Scenario's

Volgens Beers kunnen de eurolanden het EFSF ''niet eindeloos zonder gevolgen opvijzelen''. Hij ging in het interview niet in op afzonderlijke scenario's voor de versterking van het fonds.

Een van de opties die mogelijk speelt is dat het EFSF extra middelen krijgt van de Europese Centrale Bank. Dit zou er echter toe kunnen leiden dat eurolanden uiteindelijk de balans van de ECB moeten versterken als de ECB verliezen leidt op de EFSF-uitgaven.

Lees alles over de schuldencrisis