AMSTERDAM - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft boetes wegens marktmanipulatie opgelegd aan effectenkantoor MF Global en een handelaar van zijn filiaal in Amsterdam.

Dat heeft de beurswaakhond maandag gemeld.

De handelaar van MF Global verspreidde op 15 juli en 15 september 2008 misleidende berichten over Fortis. Daarin werd stellig beweerd dat de bank, die toen al in moeilijkheden zat, nieuwe aandelen moest uitgeven om in zijn kapitaalbehoefte te kunnen voorzien.

Meerdere werknemers van het effectenkantoor zorgden ervoor dat de berichten verder werden verspreid en ook de pers bereikten.

Ernstig

De AFM heeft MF Global een boete opgelegd van in totaal 384.000 euro en de werknemer een boete van 24.000 euro.

De toezichthouder op de financiële sector spreekt in een toelichting van zeer ernstige en verwijtbare overtredingen ''omdat in een toch al zeer gevoelige economische context het vertrouwen in de Nederlandse kapitaalmarkt meermalen ernstig is geschaad''.

Vrije val

Geruchten dat Fortis extra kapitaal zou moeten ophalen, leidden in het najaar van 2008 tot een vrije val van het aandeel. Het Belgisch-Nederlandse concern had het voorgaande jaar al miljarden opgehaald om de overname van delen van ABN Amro te financieren. Beleggers vreesden dat het bedrijf zich aan die overname had vertild.

De aanhoudende geruchten, versterkt door de wereldwijde vertrouwenscrisis die destijds de bankensector in zijn greep hield, leidden uiteindelijk tot de val van Fortis. In oktober 2008 greep de Staat in en werd het Nederlandse deel, inclusief ABN Amro, genationaliseerd.