AMSTERDAM – De Franse regering heeft op 11 september een reddingsplan ter waarde van 10 tot 15 miljard euro voorgelegd aan vijf Franse banken met financiële problemen.

Dat bericht de Franse krant Le Journal du Dimanche. Met het plan zou de regering de buffers van de banken hebben willen versterken.

Volgens de zondagskrant is het plan verworpen door BNP Paribas en heeft het daarom geen doorgang gevonden. Andere banken waar het herkapitalisatieplan betrekking op had waren Société Générale, Crédit Agricole, BPCE en Crédit Mutuel. Société Générale stond volgens de krant het meest welwillend tegenover het plan.

De vijf banken wilden geen commentaar geven op het nieuwsbericht en de Franse regering ontkent dat het een dergelijk crisisplan heeft voorgelegd. Wel bevestigt de regering dat er op 11 september een vergadering over de kapitalisatie heeft plaatsgevonden.

Griekenland

De Franse banken verkeren in financieel zwaar weer door hun sterke blootstelling aan Griekenland. Ze hebben de afgelopen weken een fors deel van hun beurswaarde in rook zien opgaan, door de verdieping van de eurocrisis en het afkalvende vertrouwen van investeerders.

Kredietbeoordelaar Moody's stelde de kredietbeoordeling van Sociéte Générale en Crédit Agricole naar beneden bij.