AMSTERDAM – De wereldwijde economische vertraging en de Europese schuldencrisis hebben gevolgen voor de Ierse begrotingsdoeleinden.

Dat zegt de Ierse minister van Financiën Michael Noonan zondag in een interview met The Wall Street Journal.

Het land, dat vorig jaar een reddingsboei ter waarde van 85 miljard euro van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kreeg toegeworpen en leek op te krabbelen, heeft last van economische tegenwind nu zijn belangrijkste handelspartners onder druk staan.

De Ierse economie zal in 2011, na drie opeenvolgende jaren van krimp, wel groeien. De vooruitzichten voor 2012 moeten licht naar beneden bijgesteld worden, aldus de minister. De groei zal dan niet 2,5 procent bedragen, maar zo’n 2 procent.

Vastbesloten

Die terugval is “niet enorm, maar voldoende” om het de begrotingsdoeleinden lastig te maken. Ierland wil het begrotingstekort in 2012 met 3,6 miljard euro verkleinen, ofwel tot 8,6 procent van het bruto binnenlands product.

Met de lichte groeivertraging zal de Ierse overheid het tekort verder moeten terugbrengen om dat doel van 8,6 procent te behalen. De minister benadrukt dat het land vastbesloten is dat doel te behalen.