ROME - De directie van de Italiaanse bank Capitalia heeft maandag goedkeuring verleend aan een plan om obligaties van de noodlijdende concerns Parmalat, Cirio en Giacomelli tegen hun oorspronkelijke prijs terug te kopen. Het gaat alleen om obligaties die in het bezit zijn van particuliere beleggers, benadrukte topman Matteo Arpe tegenover analisten.

De gehele operatie kost Capitalia minder dan 50 miljoen euro. Nog geen 0,1 procent van de klanten van het bankconcern, waarin ABN Amro een belang heeft van 9 procent, bezit obligaties van Parmalat, Cirio en Giacomelli.

Capitalia gaf anderhalve week geleden al aan dat het overwoog om de schuldpapieren terug te kopen. De bank lag toen onder vuur wegens haar dubieuze rol bij de financiering van de drie concerns. Parmalat is het meest opvallende voorbeeld. Dit zuivelconcern kon jarenlang op grote schaal met de boekhouding knoeien zonder dat zijn banken, waaronder Capitalia, dit merkten of openbaarden.

Parmalat zit nu in surseance, waardoor de obligaties nauwelijks meer iets waard zijn. Cirio (voeding) en Giacomelli (sportwinkels) zijn ook nagenoeg failliet.