WASHINGTON - De eurolanden zullen alles doen wat nodig is om de schuldencrisis te bestrijden. Dat beloofden zij zaterdag bij de najaarsvergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

''De eurolanden zullen alles doen om de financiële stabiliteit te verzekeren van de eurozone als geheel en van de afzonderlijke lidstaten'', stelden de 187 lidstaten van het IMF in een verklaring.

Daarbij gaat het volgens de verklaring om de implementatie van de afspraken die euroleiders eind juli maakten over de versterking van het noodfonds en de verbetering van het bestuur van de eurozone.

In de aanloop naar de bijeenkomsten van dit weekeinde was er zowel vanuit het IMF als uit landen buiten de eurozone veel kritiek op het tempo waarin Europa de schuldencrisis aanpakt. Daardoor dreigt de onrust op de financiële markten te ontaarden in een recessie, waarschuwde het fonds.

Kritiek punt

Volgens IMF-presidente Christine Lagarde is de wereldeconomie op een kritiek punt beland. ''De situatie is ernstig, maar er zijn al veel positieve stappen gezet'', stelde ze na de top.

''Op het gebied van de regulering van het financiële systeem en het versterken van de banken is al veel gebeurd, op het gebied van bezuinigingen is veel toegezegd. We zijn halverwege, nu moeten we stevig doorzetten om aan de andere kant te komen.''

Vertrouwen

Lagarde putte vertrouwen uit de bijeenkomsten met ministers van Financiën en centralebankpresidenten dit weekeinde in Washington.

''Er was een echte dialoog, zonder ontkenningen en zonder dat er met vingers werd gewezen. Er is een gemeenschappelijke diagnose gesteld over de huidige gebeurtenissen en er is een gedeeld gevoel over een gemeenschappelijk doel.''

De nieuwe baas van het fonds wierp wel de vraag op of de kas van het IMF groot genoeg is om de gevolgen van de economische onrust te bestrijden.

''Onze leencapaciteit van ongeveer 400 miljard dollar ziet er nu nog goed uit, maar verbleekt bij de potentiële behoeftes van kwetsbare landen en landen die niet direct met de crisis te maken hebben. Het lijkt me nuttig als we die behoeftes op korte termijn bespreken.''

Duidelijk maken

De eurolanden moeten in de komende weken aan de markten duidelijk maken hoe ze het bestuur van de eurozone willen verbeteren. Dat stelde minister van Financiën Jan Kees de Jager zaterdag na afloop van de najaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

''De markten willen weten hoe een monetaire unie van 17 landen, met 17 verschillende parlementen, kan overleven zonder mechanisme om het juiste beleid af te dwingen'', zei De Jager.

''Dat leek een vraag voor de lange termijn, maar er moet op korte termijn een antwoord op komen.'' De Europese top die medio oktober wordt gehouden is volgens De Jager waarschijnlijk het beste moment om het onderwerp te bespreken.

Rijke landen

De eurolanden beloofden bij de IMF-top alles te doen om de schuldencrisis te bestrijden. Daarnaast gaven de rijke landen volgens De Jager duidelijk aan dat ze ook bij een verdere achteruitgang van de economie vasthouden aan hun bezuinigingsprogramma's.

''Overheidsschulden zijn in potentie veel gevaarlijker dan een beetje minder economische groei. Voor een oplossing van de crisis is het noodzakelijk om geloofwaardige bezuinigingen te implementeren, niet op middellange termijn maar nu.''

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier