ZÜRICH (ANP/RTR) - Oswald Grübel heeft ontslag genomen als topman van de Zwitserse bank UBS.

Hij wordt tijdelijk opgevolgd door Sergio Ermotti die momenteel hoofd is van UBS voor de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika, zo maakte het bestuur van de bank zaterdag bekend.

Grübel voelde het als zijn plicht om de verantwoordelijkheid te nemen voor het fraudeschandaal waarbij de bank 2,3 miljard dollar (1,7 miljard euro) heeft verloren, aldus de bank in een verklaring.

UBS-president Kaspar Villiger zei dat de raad van bestuur de beslissing van Grübel betreurt maar besloten heeft het te accepteren. "Het is een bewijs van zijn onbuigzame principes en integriteit."

Druk

De voormalig topman stond onder zware druk, nadat het fraudeschandaal aan het licht was gekomen. Zwitserse politici riepen om zijn vertrek en ook aandeelhouders waren ontevreden. Grübel zei eerder nog dat hij niet van plan was om op te stappen.

Hij kwam in februari 2009, op het hoogtepunt van de financiële crisis, bij UBS werken. Daarvoor was Grübel werkzaam bij Credit Suisse. UBS wist onder zijn leiding miljardenverliezen te boven te komen.