AMSTERDAM – Landsbanki, de moederbank van internetspaarbank Icesave, heeft zelf voldoende geld in kas om de schuldeisers voor het grootste deel terug te betalen.

Dat zou komen doordat de bezittingen van de failliete bank, zoals leningen aan bedrijven en consumenten en vastgoed, de afgelopen tijd in waarde zijn toegenomen. Dat schrijft de Telegraaf zaterdag op basis van een interview met de IJslandse minister van Financiën Steingrimur Sigfússon.

Daarmee zou tussen de 90 en 98 procent van de preferente schuldeisers afbetaald kunnen worden, legt de minister van Financiën uit.

Voortslepende ruzie

Deze boodschap zou een einde kunnen maken aan de voortslepende ruzie tussen IJsland en Nederland. Nederland schoot in totaal 1,3 miljard euro voor toen bleek dat IJsland niet garant kon staan voor de gedupeerde Icesave-spaarders.

De IJslandse bevolking stemde in twee referenda tegen de terugbetalingsregeling met Nederland en Groot-Brittannië.

Nederland en Engeland dreigden daarop een eventuele EU-toetreding van IJsland te blokkeren en stapten naar de Europese vrijhandelsorganisatie EFTA. Dat vonnis wordt binnen een paar weken verwacht.