AMSTERDAM - FNV Bondgenoten en Abvakabo willen zelfstandig mee kunnen praten over onder meer het pensioenakkoord, los van de overige FNV-bonden.

Dat staat in een uitgelekte brief, schrijft NRC. De twee grootste bonden liggen met vakcentrale FNV in de clinch over het pensioenakkoord. De grote bonden zijn tegen, maar de centrale stemde maandag toch in.

Vertrouwen opgezegd

In een vertrouwelijke brief aan minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) en voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW claimen de bonden de nieuwe rol. Ze wijzen er ook op dat ze het vertrouwen in FNV-voorzitter Agnes Jongerius hebben opgezegd en dat zij nog slechts een minderheid van de FNV-leden vertegenwoordigt.

Voorzitters Henk van der Kolk van Bondgenoten en Corrie van Brenk van Abvakabo noemen vakcentrale FNV in de brief een 'vleugellamme organisatie' in een acute 'leiderschapscrisis'. Ze willen ook een eigen positie in sociaal overleg over het arbeidsvoorwaardenbeleid.

Meerderheid

De nieuwe positie voor de bonden is volgens de brief gerechtvaardigd, omdat ze betrokken zijn bij negentig procent van de cao's en vertegenwoordigd zijn in negen van de twintig pensioenfondsen. Ook hebben ze samen een meerderheid van de leden. Dat het pensioenakkoord toch werd aangenomen komt doordat ze in de federatieraad van FNV geen meerderheid hebben.