WASHINGTON - Een bankroet van Griekenland is nog altijd te vermijden als het land alle beloftes over economische hervormingen nakomt.

Dat zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag in aanloop naar de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington.

''Er is maar één ordentelijke uitweg uit de crisis en die bestaat eruit dat de Grieken alle beloftes nakomen, zodat de eurolanden en het IMF aan hun toezeggingen kunnen voldoen. Op die manier kunnen de twijfels over de houdbaarheid van de Griekse schulden verder achter de horizon verdwijnen'', stelde Knot.

Eerder op de dag deden uitspraken van de centralebankpresident over een mogelijk faillissement van Griekenland veel stof opwaaien.

Risico's

Knot benadrukte daarom in Washington dat hij blijft hopen dat de risico's die de bank signaleert niet uitkomen. ''Maar er zitten onzekerheden in het hele proces en van de centrale bank mag worden verwacht dat daarover wordt nagedacht.''

Knot gaf verder aan dat het een goed idee kan zijn om de capaciteiten van het reddingsfonds voor eurolanden (EFSF) uit te breiden door het de mogelijkheid te geven de beschikbare middelen met meer risico in te zetten. Het fonds krijgt dan meer armslag, zonder dat het bedrag waar de eurolanden voor garant staan, wordt verhoogd.

''Dat kan de bereidheid van beleggers om te investeren in Italië en Spanje vergroten. De economische fundamenten van die landen zijn zo slecht nog niet.''

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier