AMSTERDAM - De Europese beurzen lieten tegen het einde van de handel opmerkelijk herstel zien.

De graadmeters sloten vrijwel allemaal ver op positief terrein, terwijl de stemming de hele dag juist mat was.

Beleggers putten vrijdagmiddag moed uit krachtige uitspraken van G20-landen en kregen hoop dat de Europese Centrale Bank extra maatregelen zou nemen om de financiële sector te ondersteunen. Eerder maakten beleggers zich juist grote zorgen over de gezondheid van de Europese banken.

AEX

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,28 punten hoger op 264,72 punten. De MidKap-index was de enige daler in het gezelschap en sloot 0,7 procent lager op 441,16 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt kregen er tot 1 procent bij.

De ommekeer op de handelsvloeren kwam nadat verscheidene beleidsmakers bij de Europese Centrale Bank (ECB) vrijdagmiddag hadden laten weten dat de ECB bereid was verdere maatregelen te treffen om de Europese banken te ondersteunen.

Daarnaast waren er geruchten in de markt dat Franse banken extra steun zouden krijgen van de Franse overheid. BNP Paribas kreeg er bijna 10 procent bij en Société Générale 8,8 procent. Ook in andere landen lieten banken herstel zien. ING sloot 1,7 procent hoger en de Deutsche Bank kreeg er 5,8 procent bij.

G20

In Washington brachten de ministers van Financiën en centrale bankiers van de G20 een verklaring uit waarin ze beloofden te komen met een sterk en gecoördineerd internationaal antwoord op de crisis. In de verklaring zeiden de ministers onder meer voor de G20-top begin november in Cannes met een actieplan te komen.

De mogelijkheid van een Griekse wanbetaling en de gevolgen daarvan voor de banken speelden gedurende de vrijdag wel een centrale rol.

In Nederland liet Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank en bestuurslid van de Europese Centrale Bank, in een interview met het Financieele Dagblad weten er serieus rekening mee te houden dat Griekenland zijn schulden niet meer kan betalen.

Afschrijving

Daarnaast schreven twee Griekse kranten dat de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos rekening houdt met een afschrijving van 50 procent op de Griekse schulden.

Ook verlaagde kredietbeoordelaar Moody's vrijdag de kredietwaardigheid van acht Griekse banken met twee stappen. De vooruitzichten van de banken blijven daarbij negatief.

In de AEX waren bodemonderzoeker Fugro en pakketbezorger TNT Express de grootste dalers met verliezen van respectievelijk 4,3 en 5,2 procent. Levensmiddelenconcern Unilever was met een plus van 2,7 procent juist een van de stijgers.

MidKap

MidKap werd omlaaggetrokken door onder meer metalenspecialist AMG met een verlies van 4,5 procent.

Bouwbedrijf Heijmans volgde met een verlies van 3,4 procent en bankverzekeraar SNS Reaal leverde 3,5 procent in. Softwarebedrijf Unit4 was een van de weinige stijgers met een plus van 2,3 procent.

De euro was 1,3515 dollar waard, tegen 1,3440 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag.

De prijs van Amerikaanse olie daalde 1 procent tot 79,71 dollar per vat. De prijs van Brentolie daalde met 0,6 procent tot 104,84 dollar per vat.