TROLLHATTAN - Het Zweedse automerk Saab, eigendom van het Nederlandse Swedish Automobile, is zijn parels kwijt.

Nog voordat het bedrijf woensdag van de rechter toestemming kreeg te reorganiseren, legde de Zweedse deurwaardersorganisatie Kronofogden beslag op alle 109 museumauto's van het bedrijf.

Dat bevestigde een Kronofogden-woordvoerder donderdag. De deurwaarder mag de auto's niet verkopen gedurende de herstructurering van Saab, dat de zeggenschap over de voertuigen heeft verloren.

Saab mag wel betalende museumbezoekers naar de wagens laten kijken.

Verkoop

De deurwaarder hoopte met een verkoop van de museumstukken geld binnen te halen voor de schuldeisers, bij wie Saab naar eigen zeggen voor 150 miljoen euro in het krijt staat. Op Zweedse bankrekeningen vond de deurwaardersorganisatie nog geen miljoen. De Zweedse dienst kan niet bij buitenlandse tegoeden.

Pronkstuk van het Saab-museum in Trollhättan is de 'oer-Saab', het prototype van de allereerste auto van het bedrijf uit 1946. De burgemeester van Trollhättan, zelf voormalig Saab-medewerker, heeft al gezegd het Saab-museum eventueel te willen kopen en denkt op brede steun van de gemeenteraad te kunnen rekenen.

Chinees geld

Saab krijgt mogelijk nog dit jaar de 245 miljoen euro die de Chinese autobedrijven Youngman en Pangda in het noodlijdende automerk willen investeren. Dat zei de in Nederland gevestigde advocaat van Pangda, Peter Goes van Linklaters, donderdag tegen persbureau Reuters.

Saab, dat al sinds april vrijwel geen auto's heeft geproduceerd, verwacht dat Peking de transactie in november goedkeurt. Pangda stak al 45 miljoen euro in Saab voor 2000 auto's, maar die zijn door de productiestop nog niet geleverd.

Ondanks de problemen bij het Zweedse merk is er aan het enthousiasme van Pangda om in Saab te stappen niets veranderd, aldus Goes. ''De transactie kan voor het einde van het jaar worden afgerond. Voor de uitgifte van aandelen, aan Youngman en Pangda, moet een buitengewone aandeelhoudersvergadering worden belegd, maar dat zien we als formaliteit'', aldus de advocaat.