BRUSSEL - De rechtbank van koophandel in Brussel heeft maandagmorgen de Belgische chartermaatschappij Sobelair failliet verklaard. Dat heeft de Vlaamse radio gemeld. De maatschappij had gehoopt op een periode van uitstel van betaling om een reddingsplan uit te werken, maar volgens de rechtbank heeft dat plan onvoldoende kans van slagen. Bij Sobelair werken ongeveer 450 mensen.

De afgelopen maanden passeerden tal van mogelijke kandidaten voor een overname de revue, maar ze haakten allemaal af. Ook inlevering van loon door het personeel, tot twee keer toe, mocht niet baten. De luchtvaartmaatschappij had veel te weinig kapitaal en daarom was een rijke partner noodzakelijk. Sobelair vervoert vooral vakantiegangers van Jet Air, een grote Belgische touroperator.

Sobelair is in 1946 opgericht om los van de nationale maatschappij Sabena vluchten naar Afrika uit te voeren. Later werd de maatschappij alsnog onderdeel van Sabena. Sinds eind jaren zestig opereert het bedrijf als charter voor de vakantiemarkt. Toen Sabena in november 2001 failliet ging, bleef Sobelair buiten schot. Maar door gebrek aan kapitaal was de toekomst vanaf dat moment onzeker.

Het faillissement hing al een tijdje in de lucht. Sinds zondagavond zijn veel werknemers van Sobelair in staking.