ROME - De voormalige financieel directeur van het Italiaanse zuivelconcern Parmalat, Fausto Tonna, mag maandag weer even naar het hoofdkantoor van het bedrijf. Hij kan daar justitie helpen de boekhouding van het bedrijf te ontrafelen. Tonna werd 31 december aangehouden.

Bij zijn werk krijgt Tonna hulp van Giovanni Bonchi, voormalig hoofd van een dochter van Parmalat in Venezuela. Ook Bonchi zit vast. "Met hen zullen wij een berg documenten doornemen die wij om praktische redenen niet naar het Openbaar Ministerie hebben kunnen overbrengen", aldus de procureur van Parma, Antonella Ioffredi.

Dubieuze praktijken

Vorige maand werd duidelijk dat Parmalat zich de afgelopen jaren heeft bediend van dubieuze praktijken om de eigen financiële prestaties op te poetsen. Naar schatting 8 miljard euro is verdwenen. Parmalat gebruikte onder andere schimmige dochterondernemingen op de Caymaneilanden om buiten de eigen balans schulden weg te zetten.

De Italiaanse bank Capitalia neemt maandag een besluit over het plan obligaties van het zuivelconcern terug te kopen van particuliere beleggers. Als zij die terugkoopt stelt de bank de .000 klanten schadeloos die op haar de obligaties hebben gekocht. Het plan kost 60 miljoen euro.