BRUSSEL - De blokkade van Nederlandse tulpen lijkt ''verdacht veel op chantage''.

Dat vinden Europarlementariërs Wim van de Camp en Esther de Lange van het CDA. Ze hebben maandag om opheldering gevraagd aan eurocommissaris Michel Barnier (interne markt) over de kwestie.

De Europarlementariërs vinden met name de timing van de blokkade verdacht. Nederland dreigde vorige week zijn vetorecht te gebruiken tegen de toetreding van Roemenië tot het Schengengebied.

Donderdag komen de Europese ministers belast met deze kwestie bijeen om over de toetreding te besluiten. Afgelopen weekeinde werd bekend dat de Roemeense autoriteiten de import van Nederlandse bloemen, bollen en zaden tegenhoudt op verdenking van besmetting met een bacterie.

Bacterie

De Lange wil onder meer weten om welke bacterie het gaat en welke laboratoriumresultaten de aanwezigheid van de bacterie vaststellen. Hebben de Roemenen bewijs, dan staan ze natuurlijk in hun recht, aldus de Europarlementariër.

''Maar het heeft er de schijn van dat de Roemeense autoriteiten de Nederlandse tulp, een kernproduct voor de Nederlandse economie met een hoge symbolische waarde, uitgekozen hebben voor een stukje ouderwetse chantage.''

Politiek spel

De Roemeense blokkade van Nederlandse bloemen, bollen en zaden heeft alles weg van een politiek spel. ''Er is absoluut geen sprake van de aanwezigheid van bacteriën'', zei een woordvoerder van de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland.

De Roemeense autoriteiten hebben sinds vrijdag vijftien vrachtwagens met bloemen tegengehouden. ''De meeste vrachtauto's kwamen uit Nederland'', zei een woordvoerster van de Roemeense belastingdienst ANAF.

Bij tien vrachtwagens werden er monsters genomen van van bloemen en zaden, twee vrachtwagens werden in beslag genomen en drie voertuigen werden teruggestuurd naar Nederland.

De Nederlandse ambassade heeft de Roemeense autoriteiten gevraagd waarom deze maatregelen zijn genomen. ''Nederlandse bedrijven die naar Roemenië exporteren hebben hun zorgen geuit tegen de Nederlandse ambassade en de autoriteiten in Den Haag'', aldus de ambassade.

Export

In 2010 werden volgens het CBS 8,9 miljoen bloembollen (Hyacinten, narcissen, tulpen of gladiolen) geëxporteerd naar Roemenië voor een totale waarde van 683 duizend euro.

De gegevens zijn afkomstig van het CBS. - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

Roemenië is hiermee in 2010 goed voor 0,4 procent van de uitvoerwaarde van de Nederlandse bloembollen naar EU-landen.