BEVERWIJK - Ongeveer zeventig markthandelaren demonstreren zaterdagmiddag op het terrein van de Beverwijkse Bazaar tegen de nieuwe entreeheffing voor de bazaar. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente Beverwijk gezegd.

Op de bazaar is de Mobiele Eenheid (ME) aanwezig. Het enige wat de ME tot dusver moest doen, was voorkomen dat de demonstranten de geopende hallen binnengaan, aldus een politiewoordvoerder. Ook heeft de politie zaterdagochtend enkele auto's versleept die de toegang tot de parkeerterreinen blokkeerden.

Hoewel de directie van de bazaar had aangekondigd dat alle markten open zouden zijn, wordt alleen handel gedreven op de Zwarte Markt. De standhouders in de andere markten hebben besloten hun winkels dicht te houden, aldus de Beverwijkse Bazaar. Er wordt zaterdag nog geen entree geheven.

Onveilig

Volgens de woordvoerder van de bazaar was in eerste instantie ook de Computerbeurs open. “Maar de handelaren daar hebben toch moeten besluiten hun winkels dicht te doen. Wat ik van hen heb gehoord, is dat zij zich nog te onveilig voelen wegens uitlatingen van andere standhouders.”

Een gesprek zaterdag tussen de directie en twee standhouders, die zeggen op te treden voor de actiegroep, heeft niet tot een resultaat geleid.

Kort geding

Het conflict spitst zich toe op de entreeheffing voor de Grand Bazaar, onderdeel van de Beverwijkse Bazaar. Tot dit jaar was deze markt gratis toegankelijk, maar sinds 1 januari heft de directie ,50 euro entree. De handelaren eisen dat de toegang tot hun markt weer gratis wordt. Dit hadden zij onder meer willen bereiken door een kort geding aan te spannen, maar de bazaar is tot op heden nog niet voor de rechter gedaagd.

Vorig weekeinde demonstreerden de handelaren en bezetten ze de kassa's. De politie moest er aan te pas komen om de bazaar te ontruimen. Burgemeester Weterings van Beverwijk kondigde woensdag aan acties, zoals blokkades of intimidatie van bezoekers, niet te tolereren. Vrijdag maakte de burgemeester bekend dat de politie direct op zal treden als er sprake is van strafbare feiten.