ZURICH - De Zwitserse bank UBS heeft ontdekt dat een van zijn handelaren een verlies heeft geleden van circa 2 miljard dollar op een ongeautoriseerde transactie. Dat maakte de bank donderdag bekend.

 De politie in Londen heeft wegens de zaak een 31-jarige man gearresteerd. De verdachte blijft voorlopig vastzitten, zo maakte de politie donderdag bekend.

''Het is mogelijk dat dit voorval leidt tot een verlies voor UBS in het derde kwartaal van dit jaar'', aldus UBS. Het aandeel van de bank kelderde in Zürich kort na de opening ruim 7 procent.

Het Zwitserse concern kondigde eind vorige maand een besparingsoperatie aan. Het schrappen van 3500 banen moet 1,7 miljard euro opleveren.

Het verlies van 1,4 miljard euro is koren op de molen van sommige Zwitserse politici die vinden dat UBS zijn zakenbank moet afstoten. Risicovol bankieren bij die tak leidde tijdens de kredietcrisis van 2008 tot een reddingsactie door de Zwitserse overheid.

Herinneringen

Een 'ongeautoriseerde' transactie van deze omvang roept herinneringen op aan incidenten rond de bankhandelaren Jérôme Kerviel en Nick Leeson.

Kerviel maakte in 2008 4,9 miljard euro zoek bij de Franse bank Société Générale, terwijl Leesons ongeoorloofde gedrag in 1995 leidde tot de ondergang van de eeuwenoude Britse zakenbank Barings.