BERLIJN - De Duitse minister van Financiën, Eichel, heeft omvangrijke bezuinigingen aangekondigd om de aan de Europese Unie gedane toezeggingen over een strengere begrotingsdiscipline waar te maken. In een interview met het weekblad Der Spiegel zei hij dat in de uitgaven wil snoeien om het begrotingstekort van 2,7 procent terug te dringen.

De Europese Unie besloot afgelopen week Duitsland ondanks het sterk opgelopen begrotingstekort geen officiële waarschuwing te geven als duidelijk signaal dat zij de euro wil beschermen.

Duitsland moest voor dit compromis wel toezeggingen doen. Niet alleen de rijksoverheid, maar ook de deelstaten, de gemeenten en de sociale verzekeringen moeten een bijdrage leveren aan de inspanningen, vindt Eichel. Beieren en Nedersaksen hebben al een voorbehoud gemaakt.

Volgens het weekblad Focus heeft Eichels departement een lijst opgesteld van mogelijke bezuinigingen, waardoor vooral de steun aan werklozen en de overheidssubsidie voor het bevorderen van eigen woningbezit getroffen zouden worden.

De totale bezuinigingen zouden oplopen tot 6,5 miljard euro in 2005. Maar een woordvoerder van Financiën heeft dat ontkend. "Wij zijn bezig met de begroting voor volgend jaar. Daarbij worden alle posten bekeken."

Tegen Der Spiegel zei Eichel dat hij vooral bezuinigingsmogelijkheden ziet in de gezondheidszorg en bij de voorzieningen voor de arbeidsmarkt. Vooral daar moeten volgens hem nog meer hervormingen worden uitgevoerd.

Uit Beieren en Nedersaksen heeft Eichel flinke tegenwind gekregen voor zijn toezegging aan de EU dat hij het begrotingstekort van 50 miljard euro nu zal terugdringen tot 38 à miljard in 2004. De Beierse minister van Financiën Faltlhauser zei dat Eichel die toezegging nogal luchthartig had gedaan.