STRAATSBURG - Zogenoemde euro-obligaties bieden geen directe oplossing voor bijvoorbeeld de Griekse schuldencrisis. Deze gezamenlijk uitgegeven schuldpapieren van de eurolanden zijn geen wondermiddel.

Daarvoor waarschuwde voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, woensdag in het Europees Parlement in Straatsburg.

Barroso debatteerde met het parlement over de crisis in de eurozone.

De Europese Commissie bekijkt de mogelijkheden om euro-obligaties in te voeren in de strijd tegen de problemen. Het kan zijn dat hiervoor verdragswijzigingen nodig zijn, aldus de commissievoorzitter.

Aanpak

Maar euro-obligaties zijn natuurlijk niet het wondermiddel voor de problemen waarmee de eurozone te maken heeft, aldus Barroso. Hij pleitte voor een grotere gemeenschappelijke aanpak van de crisis, zowel politiek als economisch.

Door euro-obligaties komen crisislanden goedkoper aan geld op de kapitaalmarkt. Maar voor bijvoorbeeld Nederland en Duitsland zou het meer kunnen gaan kosten.

Verheugd

De PvdA in het Europees Parlement reageerde verheugd op de toezegging van Barroso. ''De Europese sociaaldemocraten hebben altijd gepleit voor euro-obligaties'', aldus Europarlementariër Thijs Berman in een verklaring.

''Door gezamenlijk onze schuld uit te geven staan we ijzersterk tegenover de financiële markten en bepalen we zelf de prijs van onze schuld."

Constructieve partner

GroenLinks in het Europees parlement wil dat Nederland en Duitsland hun verzet tegen euro-obligaties onmiddellijk beëindigen.

''Als de Nederlandse regering een constructieve partner wil zijn in een Europese crisisaanpak, kan ze zich niet bij voorbaat tegen eurobonds keren. Als euro-obligaties slim worden vormgegeven, maken ze de overheidsschuld van alle eurolanden beter houdbaar en bevorderen ze financiële discipline", stelt GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout in een verklaring.

Lees de berichten over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier