BRUSSEL - Het is leeftijdsdiscriminatie om piloten te verplichten op hun 60e met werken te stoppen. Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg heeft dat dinsdag bepaald.

Volgens het hof mag wel rekening worden gehouden met 'leeftijdsgebonden fysieke capaciteiten' van piloten, maar een algemeen verbod gaat te ver.

Aanleiding voor de uitspraak was een Duitse zaak. Drie piloten van Lufthansa stapten naar de rechter toen hun contract op hun 60e automatisch werd beëindigd. De Duitse rechter legde de zaak voor aan het EU-hof.

In de Nederlandse cao geldt voor piloten een leeftijdsgrens van 56 jaar, aldus Evert van Zwol, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers.

Van Zwol verwacht niet dat de uitspraak veel effect zal hebben op de Nederlandse situatie. ''Wij hebben nooit de koppeling gemaakt tussen iemands leeftijd en veiligheid.''

Doorstromen

De leeftijdsgrens van 56 jaar in Nederland heeft te maken met doorstromen. ''Op een gegeven moment is het tijd om het stokje door te geven aan de jongeren.''