ROME - Een rechter in Italië heeft een bareigenaar veroordeeld omdat die de prijs van zijn cappuccino verhoogde toen de euro in omloop kwam. Het is voor het eerst dat justitie is opgetreden tegen een kleine onderneming die de euro heeft aangegrepen om de prijzen te verhogen.

De zaak was aanhangig gemaakt door een gepensioneerde Italiaan. Hij moest voor zijn kopje cappuccino opeens 1 euro betalen, terwijl de prijs daarvoor 1500 lire (0,77 euro) bedroeg.

De rechter gelastte de bareigenaar de 23 eurocent terug te betalen en veroordeelde hem tot het betalen van de 1200 euro aan proceskosten die de gepensioneerde had gemaakt.

De consumentenvereniging Codacons liet in een verklaring weten dat "de rechter een uiterst belangrijk principe in het leven heeft geroepen". Miljoenen aanklachten kunnen het gevolg zijn, als de mensen tenminste hun bonnetjes hebben bewaard, aldus de vereniging.

Italianen klagen steen en been over winkeliers die met de komst van de euro hun prijzen hebben verhoogd. Een kopje cappuccino is in Rome 12 procent duurder geworden. Voor pizza's bedraagt de prijsstijging 8 procent. Premier Silvio Berlusconi zei vorige maand dat de euro veel negatieve gevolgen heeft voor Italië. Hij gaf de Italianen het advies om te zoeken naar de laagste prijzen.