AMSTERDAM -De Europese beurzen lieten maandag aan het einde van de ochtend opnieuw zware verliezen zien.

Vooral bankaandelen werden van de hand gedaan door de toenemende bezorgdheid over een mogelijke Griekse wanbetaling en mogelijke afwaarderingen van de kredietwaardigheid.

''Het is een sombere maandag. We borduren voort op de negatieve stemming van afgelopen vrijdag. De verdeeldheid binnen de ECB, de onmacht van de Europese politiek om het Griekse probleem te isoleren zet in combinatie met een mogelijke afwaardering van de Franse banken de stemming zwaar onder druk'', aldus beleggingsadviseur Erwin Blok van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam viel aan het einde van de ochtendhandel 2,9 procent omlaag tot 268,10 punten. De MidKap-index verloor 2,5 procent tot 454,18 punten. In Frankfurt en Londen zakten de beurzen tot 2,8 procent. In Parijs liep het verlies op tot 4,1 procent door zware koersverliezen voor de Franse banken.

Wanbetaling

Afgelopen weekend kwamen berichten naar buiten dat Duitsland voorbereidingen treft voor een Griekse wanbetaling. De Duitse overheid zou in dat geval een steunprogramma optuigen voor de banken en verzekeraars die zich geconfronteerd zien met verliezen.

Daarnaast meldde persbureau Reuters dat de Franse banken BNP Paribas, Société Générale en Credit Agricole zich voorbereiden op een kredietafwaardering door kredietbeoordelaar Moody's. Volgens de anonieme bronnen van Reuters kan een afwaardering elk moment plaatsvinden.

Société Générale maakte maandag bekend voor 4 miljard euro aan activiteiten te verkopen om de balans versterken. Ook wordt er in enkele landen sterk gesneden in het personeel. Het aandeel zakte ruim 10 procent. Concurrenten BNP Paribas en Credit Agricole doken respectievelijk 13 en 10,5 procent omlaag.

Amsterdam

In Amsterdam behoorden de financiële fondsen ING en Aegon met verliezen van ruim 9 en 4,4 procent ook tot de grootste dalers in de AEX. De staalbedrijven Aperam en AcrelorMittal gingen 7 en 5 procent omlaag. In de MidKap voerde bank en verzekeraar SNS Reaal de dalers aan met een min van ruim 8 procent.

In Londen lieten de banken een gemengd beeld zien. Volgens de Britse Independent Commission on Banking (ICB) moeten Britse banken hun activiteiten voor consumenten afschermen van risicovollere takken als zakenbankieren. Ook moeten de kapitaalbuffers omhoog. De banken krijgen echter tot 2019 de tijd om de aanbevelingen van de ICB uit te voeren.

Swedish

In de Amsterdamse Small Cap Index stond Swedish Automobile in de schijnwerpers. Het aandeel van het moederbedrijf van Saab sprong 166 procent omhoog na berichten dat de Zweedse overheid de autofabrikant toch de helpende hand zal toesteken.

De euro zette de daling voort en was 1,3601 dollar waard tegen 1,3645 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. Ten opzichte van de Japanse yen bereikte de euro het laagste punt in 10 jaar.

Lees alles over de schuldencrisis