DEN HAAG - Minister Zalm van Financiën denkt het dieptepunt van de economische inzinking voorbij is. Het zou daarmee ook afgelopen zijn met tegenvallers voor de schatkist en steeds nieuwe bezuinigingen.

"Ik bespeur duidelijk het begin van een kentering", zegt hij in een interview met De Telegraaf van vrijdag. "Tot voor kort moesten we de fiancieel-economische cijfers steeds negatief bijstellen. Maar daar lijkt nu verandering in te komen."

Zalm sluit niet uit dat het overheidstekort dit jaar ietsje hoger uitvalt dan de 'signaalwaarde' van 2,5 procent die in het regeerakkoord is genoemd. Maar dan hoeft er volgens hem niet extra te worden bezuinigd. Alleen als het tekort in de buurt van de 3 procent komt - de Europese bovengrens - zal het kabinet zich opnieuw moeten beraden.

Zalm maakt zich ook geen grote zorgen over de hoge koers van de euro ten opzichte van de dollar. "Het is niet goed voor de export, maar wel gunstig voor de consumentenbestedingen. Het zal niet de nek breken van het economisch herstel."