UTRECHT - Ruim 70 procent van de allochtone huishoudens in Nederland zegt moeite te hebben om rond te komen. Bij Nederlanders in grote steden ligt dat percentage op 37. De voornaamste oorzaak van dit verschil is dat allochtone gezinnen veelal een lager inkomen en meer kinderen hebben dan autochtone huishoudens.

Dit blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) naar de inkomsten, uitgaven en het financieel beheer van Surinaams/Antilliaanse, Marokkaanse en Turkse huishoudens. Die zijn vergeleken met die van een groep autochtone Nederlandse huishoudens.

Het onderzoek is donderdag naar buiten gebracht. Grote financiële beslissingen worden in alle groepen in driekwart van de gevallen genomen door man en vrouw samen. Turkse huishoudens zijn over het algemeen het minst tevreden. Ruim 80 procent geeft aan moeilijk te kunnen rondkomen. Bij Marokkanen ligt dat op 71 procent en bij Surinaamse huishoudens op procent.

Goedkope huurwoning

Turkse huishoudens hebben naar eigen zeggen minstens 1944 euro per maand nodig. Vier op de vijf Turkse gezinnen moeten het met minder doen. Zij komen gemiddeld 300 euro tekort. Marokkanen zeggen 1658 euro nodig te hebben, Surinamers en Antillianen komen op een bedrag van 1649 euro en de autochtone Nederlanders willen minimaal 1598 euro. Turkse en Marokkaanse gezinnen zijn vaak groter, zodat meer mensen met het inkomen moeten toekomen.

Allochtone en autochtone gezinnen hebben op veel terreinen een vergelijkbaar uitgavenpatroon, maar op sommige vlakken verschilt het. Allochtonen wonen vaker in een goedkope huurwoning en geven minder uit aan kinderopvang. Turken en Marokkanen kiezen minder vaak voor verzekeringen en sparen minder.

In de supermarkt besteden Surinamers, Antillianen en Marokkanen met gemiddeld nog geen 500 euro per maand het minst. Turken en autochtonen geven respectievelijk 576 en 662 euro uit in deze winkels.

Een kwart van de autochtonen en Marokkanen heeft een lening. Bij de Turken ligt dat op 30 procent en bij Surinamers en Antillianen op 35 procent.