AMSTERDAM - Het Duitse Constitutioneel Gerechtshof heeft woensdag het Duitse regeringsbeleid bij de eurocrisis ondersteund.

Het wees de klachten af waarmee de klagers beoogden dat de hulp van de regering aan in eerste instantie Griekenland in strijd met de grondwet zou worden verklaard.

Wel stelde het hof dat toekomstige hulp bij elke stap die daarvoor wordt genomen, ter goedkeuring aan het parlement moet worden voorgelegd.

De Duitse regering heeft nu de zegen van het hof over het beleid dat sinds vorig jaar is gevoerd om de euro te redden. De eurosceptici en -critici hadden bij het hof aangevoerd dat het besluit in 2010 om het wankelende Griekenland te helpen in strijd met de grondwet is.

Overnemen

Zo staat in het Europees Verdrag dat Europese landen elkaars schulden niet mogen overnemen. Bovendien zou het Duitse parlement worden verzwakt door de dure steunoperaties, want Duitsland zorgt bijvoorbeeld voor een kwart van het geld voor het noodfonds voor de euro.

Door de kosten kan de volksvertegenwoordiging niet serieus meer een begroting opstellen, betoogden de klagers. De rechters in Karlsruhe kwamen hun alleen tegemoet door te bepalen dat in de toekomst het parlement nauwer bij de steunoperaties moet worden betrokken.

Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei in een reactie tijdens een parlementair debat over de begroting dat het hof haar beleid heeft bekrachtigd. Het hof eist volgens Merkel onomwonden ''verantwoordelijkheid, solidariteit, openheid, een open manier van handelen, natuurlijk met instemming van het parlement. 

"Dat is precies wat we hebben gedaan'', aldus Merkel over haar in Duitsland fel bekritiseerde beleid inzake de schuldencrisis in Europa.

Merkel zei dat de Duitse regering het tot haar prioriteiten rekent Europa uit de crisis te halen. ''Duitsland is de locomotief van de groei in de Europese Unie. De economische successen van Duitsland kunnen niet voortduren als die elders in Europa uitblijven. De toekomst van Duitsland is niet los te maken van die van Europa.''

Brussel tevreden

De Europese Commissie heeft tevreden gereageerd op de uitspraak van het Hof. Het beleid van de EU om de schuldencrisis te lijf te gaan, kan worden voortgezet, constateerde de woordvoerster van commissievoorzitter José Manuel Barroso.

Zij ziet geen problemen in de bepaling van het hof dat het Duits parlement meer betrokken moet worden bij toekomstige hulp. ''We hebben alle vertrouwen in de Duitse instellingen.''

Tijdelijk

Het huidige noodfonds voor de euro, dat inclusief bijdrage van het Internationaal Monetair Fonds 750 miljard euro bevat, heeft een tijdelijk karakter. Het loopt in 2013 af. In dat jaar moet een permanent noodfonds in werking treden.

Vóór die tijd willen de EU-landen eerst het Europees verdrag wijzigen, zodat de juridische belemmeringen tegen onderlinge steunacties worden weggenomen. Maar dat proces neemt nog geruime tijd in beslag.

Knapen

Staatssecretaris Ben Knapen (Europese Zaken) vindt het een goede zaak dat het Duitse Constitutioneel Gerechtshof de klachten tegen het reddingspakket voor de euro woensdag heeft afgewezen.

''Het is goed dat het pakket niet in strijd is met de Duitse grondwet, want dat zou voor ons in de eurozone weer een stap terug betekenen.''

Knapen zei dat de afspraken die in Europa zijn gemaakt, zo snel mogelijk moeten worden uitgevoerd. ''Daarbovenop zullen meer maatregelen nodig zijn om de handhaving in Europa steviger te verankeren.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier