HAARLEM - Oud-topman van Ahold Cees van der Hoeven is bereid teveel betaalde bonussen terug te betalen. Ook de voormalige financiële man van het supermarktconcern Michiel Meurs wil bonussen inleveren. Dat lieten beide oud-topmannen donderdagavond in een gezamenlijke verklaring weten. Ahold zegt er blij mee te zijn.

Het tweetal stapte in februari vorig jaar op nadat een omvangrijke boekhoudfraude bij Ahold aan het licht was gekomen. Het supermarktconcern is van plan om bedragen terug te vorderen van medewerkers die binnen het bedrijf fraudeerden of daarvan wisten.

Van der Hoeven en Meurs zeggen het "juist te vinden" dat zij ten aanzien van de bonussen op dezelfde manier worden behandeld als hun voormalige Nederlandse collega's in de raad van bestuur van Ahold. "In dat kader zijn wij bereid om net als zij de correctie op de bonussen te accepteren en de teveel betaalde bedragen terug te betalen", aldus de verklaring. Ze voegen eraan toe dat Ahold hun niet heeft gevraagd om bonussen terug te betalen.

Te hoog

Woensdag werd bekend dat vier bestuurders van het Ahold-concern bereid zijn teveel betaalde bonussen terug te betalen. Het gaat om B. Tobin, B. Grize, J. Andreae en Th. de Raad. Het concern zei niet om welke bedragen het gaat. De situatie rond Van der Hoeven en Meurs ligt anders. Zij zijn een arbitragezaak begonnen over de bonuskwestie en een door hen gewenste afkoopsom.

Ahold heeft de verklaring van Van der Hoeven en Meurs "met instemming begroet". Een woordvoerder wilde donderdagavond niet ingaan op de vraag in hoeverre de verklaring van de twee oud-topmannen gevolgen heeft voor de arbitragezaak.

Het gaat bij de vier bestuurders om de bonussen over 2000 en . In de jaarrekeningen was voor beide jaren de winstgroei als veel te hoog beoordeeld. Ahold herzag begin oktober de cijfers.