BRUSSEL - Eurolanden zijn niet van plan extra belastinggeld te reserveren om het kapitaal van banken op te krikken. Dat zeiden ingewijden dinsdag tegen persbureau Reuters.

Ambtenaren uit de eurozone bespraken de afgelopen 2 dagen de situatie in de Europese bankensector, ter voorbereiding op een bijeenkomst van ministers van Financiën in Polen, op 16 september. Zij lieten daarbij onder meer hun licht schijnen over de kapitaalbehoefte van de banken.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde de afgelopen weken voor de grote verliezen die banken kunnen leiden op hun investeringen in staatsobligaties van eurolanden met financiële problemen. Volgens de ingewijden heeft het IMF zijn schattingen daarover inmiddels echter verlaagd.

Uit een ontwerpversie van een IMF-rapport bleek vorige week dat de verliezen volgens het fonds kunnen oplopen tot 200 miljard euro. ''We hebben dit in detail met het IMF besproken en ze hebben aangegeven dat het bedrag aanzienlijk naar beneden wordt bijgesteld'', zei een van de ambtenaren over die schatting.

Kapitaal ophalen

De banken die naar aanleiding van de stresstests die in juli werden gehouden nog kapitaal moeten ophalen, hebben daar nog 6 tot 9 maanden de tijd voor, benadrukten de ambtenaren. ''Dat zal waarschijnlijk privaat kapitaal zijn. Er zijn geen plannen om meer publiek geld in te zetten dan is toegezegd in de hulpprogramma's die al lopen.''

De eurolanden hebben bij de noodkredieten voor Griekenland, Portugal en Ierland wel bedragen gereserveerd om banken in die landen te ondersteunen. In het geval van Ierland gaat het om 35 miljard euro. Voor de Griekse en Portugese banken is respectievelijk 10 en 12 miljard euro vrijgemaakt.

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier