BERLIJN - Minister Jan Kees de Jager (Financiën) en zijn Duitse en Finse collega hebben ''grote zorgen'' over de bezuinigingen waaraan Griekenland moet voldoen.

Over onderpanden op noodleningen aan Griekenland zijn er nog geen afspraken.

Dat zei De Jager dinsdag na afloop van overleg met zijn twee collega's in Berlijn. Vooraf liet De Jager nog merken optimistisch te zijn over een akkoord over onderpanden.

Finland sprak met de Grieken af een onderpand in cash te krijgen voor nieuwe hulp, maar dat viel slecht in andere eurolanden. In het gesprek met de Duitse minister Wolfgang Schäuble en de Finse minister Jutta Urpilainen kwam het wel even aan de orde, maar afspraken zijn niet gemaakt. Alleen op technisch vlak is er veel vooruitgang geboekt, zei De Jager.

Sancties

De minister liet zich niet uit over de gevolgen als Griekenland zich niet aan bezuinigingsafspraken houdt, maar benadrukte dat een onafhankelijke toezichthouder sancties op moet leggen als een land de regels voor begrotingstekort en staatsschuld aan de laars lapt. Dit zou een eurocommissaris kunnen zijn, bijvoorbeeld die voor mededinging.

Die kan beslissen dat landen niet meer in aanmerking komen voor belangrijke subsidies, maar zou ook boetes op moeten kunnen leggen. Dat moet dan wel op tijd gebeuren, want bij Griekenland zou dat nu al te laat zijn geweest.

Frankrijk is tegen fors ingrijpen, maar De Jager gaf aan dat Duitsland er wel veel voor voelt.

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier