ROME - In Italië zijn dinsdag tienduizenden mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen de ingrijpende bezuinigingen die de regering van premier Silvio Berlusconi wil doorvoeren.

De grootste vakbond in het Zuid-Europese land heeft opgeroepen tot een algemene staking.

De acties leidden tot vertragingen en annuleringen in het openbaar vervoer en het vliegverkeer. Ook ziekenhuizen en de posterijen ondervinden veel hinder.

De centrumrechtse regering in Italië wil de overheidsuitgaven met ruim 45 miljard euro terugdringen. Dat is hard nodig om het vertrouwen van de financiële markten te herwinnen.

De Italiaanse Senaat buigt zich dinsdag over de plannen, die nog voortdurend wijzigingen ondergaan. De bezuinigingen kunnen evenwel rekenen op brede politieke steun, zelfs bij de oppositie. Naar verwachting zal de volksvertegenwoordiging er nog deze maand mee instemmen.

Geen visie

De Italiaanse topman Federico Ghizzoni heeft Italië vandaag gewaarschuwd. Met forse bezuinigingen alleen komt Italië er niet, stelt hij namens de grootste Italiaanse bank UniCredit.

De echte uitdaging voor dit land is het creëren van welvaart, zei de topman dinsdag. Volgens hem heeft het Zuid-Europese land in de afgelopen jaren kansen laten liggen om de economie meer te laten groeien.

Ghizzoni zei visie te missen bij de politici en riep de regering op om meer geld te steken in onderzoek en ontwikkeling en meer te doen tegen het ontduiken van belasting.

Lees alles over de schuldencrisis

Demonstratie Italië