STOCKHOLM - De belangrijkste vakbond van Saabs fabriekspersoneel, IF Metall, wil Saab meer tijd geven om de lonen uit te betalen. Daarom zal Saab dinsdag waarschijnlijk geen faillissementsverzoek indienen bij de Zweedse rechter.

Dat zei vakbondswoordvoerder Stefan Löfvén dinsdag op de Zweedse nationale radio (SR). Volgens hem geeft Saabs bedrijfsleiding, en daarmee het Nederlandse moederbedrijf Swedish Automobile, ''voldoende sterke signalen af'' dat er een oplossing nabij is.

''Als er geen alternatieven meer waren, hadden we al eerder een faillissementsaanvraag bij de rechter ingediend'', aldus Löfvén zonder details te willen geven.

De bond gaat wel door met het verzamelen van handtekeningen van zijn leden bij Saab. Die zijn nodig om een faillissementsaanvraag in te kunnen dienen.

Vertraging

De 3400 vaste en enkele honderden tijdelijke medewerkers van Saab wachten al anderhalve week op hun loon voor augustus. Ook de vorige twee maanden kwam het salaris met flinke vertraging.

Het Zweedse automerk heeft grote financiële problemen. De fabriek ligt al sinds april merendeels stil en het bedrijf heeft een schuld van naar schatting 80 tot 100 miljoen euro bij zijn circa 800 toeleveranciers.

De andere drie Saab-bonden besluiten woensdag mogelijk over verdere stappen.