ALMELO - De stomerijketen Palthe is failliet. De onderneming zit in grote financiële problemen door een enorme schuldenlast. De keten wil na een reorganisatie wel een doorstart maken, zei directeur M. Camminga donderdag.

Palthe wordt al een aantal jaren geconfronteerd met een krimpende markt. Het bedrijf heeft eind 2002 een fabriek in Almelo moeten sluiten, omdat de samenwerking met een Duitse partner niet goed liep.

Palthe Stomerijen heeft zestien eigen filialen. Verder zijn er nog zeventig zelfstandige ondernemers bij de onderneming aangesloten. Camminga benadrukte dat het faillissement alleen het moederbedrijf betreft. "De winkels van de franchisers kunnen gewoon doordraaien." Met de curator is bovendien afgesproken dat ook de zestien eigen filialen voorlopig openblijven.

Grootaandeelhouder Manaus Business Development wil met een financiële injectie Palthe redden. Het bedrijf moet dan wel gereorganiseerd worden, aldus Camminga. De onderneming is van plan de zestien eigen filialen aan zelfstandig ondernemers te verkopen. De bestaande franchisenemers kunnen ook besluiten zich los te maken van Palthe. Camminga verwacht dat een klein aantal daarvoor kiest.

Door de reorganisatie verdwijnen er waarschijnlijk banen. Het is echter onduidelijk hoeveel. Bij het moederbedrijf Palthe Stomerijen werken nu ongeveer zeventig mensen. In 1993 is Palthe ook al failliet verklaard. Manaus nam de stomerijketen toen over.