AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam is maandag de week met een lichte min begonnen. Het ochtendhumeur op het Damrak werd veroorzaakt door de winstnemingen en fraude-angst die vrijdag de koersen op Wall Street drukten.


Bekijk video

Kort na opening noteerde de toonaangevende AEX-index 0,75 procent lager. Na een uur handel trok het humeur van beleggers iets bij en beperkte het verlies zich tot een min van 0,80 punten, ofwel 0,2 procent, op 389,52 punten.

ING en Aegon

Onderaan de graadmeter AEX bungelden nog wel financieel zwaargewichten als ING en Aegon. De bankverzekeraar ING was de grootste daler met een verlies van 1,9 procent op 23,24 euro. Kort daarachter noteerde automatiseerder Getronics met een daling van 1,8 procent naar 1,06 euro, op de voet gevolgd door verzekeraar Aegon met een min van ruim 1 procent op 15,62 euro.

CMG stijgt flink

Positieve uitschieter op het Damrak was automatiseerder CMG. Het aandeel steeg 10,6 procent naar 1,15 euro. CMG was daarmee de koploper. Ahold deed het 0,4 procent slechter na de bekendmaking dat het concern de resterende aandelen van het Chileense Santa Isabel wil kopen.

Ook rest Europa in de plus

De andere beurzen in Europa kwamen na een lagere opening in de plus te staan. Na een uur handel was Frankfurt 0,7 procent hoger en deed Parijs het 0,4 procent beter. Londen is maandag gesloten vanwege een Bank Holiday.

Het beeld was verdeeld. Er was geen sector die er echt uitsprong. In Frankfurt was Deutsche Telekom 2,8 procent hoger. Het warenhuisconcern KarstadtQuelle ging met bijna 5 procent omlaag nadat het een tegenvallend verlies had gemeld over het tweede kwartaal, dat doorgaans winst oplevert.

Op de Parijse beurs was Vivendi Universal onveranderd. Er waren berichten verschenen dat de banken alleen op strenge voorwaarden nieuwe kredieten willen verstrekken. Voor het Zwitserse concern Nestlé was een koersdaling van bijna 1 procent weggelegd na mediaberichten dat het voor het Amerikaanse snoepconcern Hershey 11,5 miljard dollar wil neertellen.

Euro

De euro noteerde maandagmorgen 0,9700 dollar, iets minder dan de 0,9720 dollar bij het eind van de handel van vorige week vrijdag. Verder deed de euro 0,6380 pond sterling, niet veel anders dan de 0,6385 pond van eind vorige week.