AMSTERDAM - De Geschillencommissie Luchtvaart wordt zo goed als zeker opgeheven.

Het draagvlak voor de commissie is binnen de luchtvaart helemaal verdwenen omdat de uitspraken van de twee jaar oude commissie voortdurend in het voordeel van de klagende reizigers zijn, schrijft De Telegraaf dinsdag.

Reizigers kunnen onder meer bij de commissie terecht als ze vinden dat hun vlucht onredelijk veel vertraging heeft opgelopen. Bij vertragingen van meer dan drie uur kan de vergoeding die de luchtvaartmaatschappij moet betalen oplopen tot zeshonderd euro per klager.

De belangenvereniging van luchtvaartmaatschappijen Barin heeft volgens de krant maandag besloten de steun aan de commissie eind dit jaar op te zeggen omdat niet aan drie eisen kan worden voldaan.

Bindend

De luchtvaartmaatschappijen willen dat de uitspraken bindend zijn voor alle maatschappijen die op Nederland vliegen. Ook zouden de kosten fors omlaag moeten en zou de Inspectie Verkeer en Waterstaat zelf geen geschillen meer moeten beslechten.

Het zou voor staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) onmogelijk zijn aan deze eisen te voldoen. Hij overlegt dinsdagmiddag met de Tweede Kamer om te bekijken of redding nog mogelijk is. Barin zou tot na het Kamerdebat radiostilte betrachten.