HELSINKI - Een akkoord over mogelijke onderpanden op noodleningen aan Griekenland is onder handbereik.

Dat liet EU-president Herman Van Rompuy maandag weten na overleg met de Finse premier Jyrki Katainen.

''Er wordt goede vooruitgang geboekt en ik heb er alle vertrouwen in dat we snel een oplossing zullen vinden'', zei Van Rompuy.

De Finnen sloten onlangs een akkoord met de Grieken over een onderpand in cash, in ruil voor deelname aan nieuwe hulp voor Griekenland.

Weerstand

Die overeenkomst stuitte echter op veel weerstand bij andere eurolanden, die de deal nog moeten goedkeuren.

Veel landen, waaronder Nederland, hebben geëist dat de afspraak van tafel gaat, of voor alle landen geldt die bijdragen aan de noodkredieten voor Griekenland. Daarmee zou het hulpplan echter op losse schroeven komen te staan.

Finland heeft de afgelopen weken steeds benadrukt vast te houden aan de wens voor een onderpand op de leningen.

Oplossing

Van Rompuy gaf maandag aan dat er een oplossing moet worden gevonden die tegemoetkomt aan de wensen van Finland, maar de doelstellingen van de reddingsoperatie voor Griekenland niet ondermijnt. Volgens de EU-president was Katainen het daarmee eens.

De Finse minister van Financiën Jutta Urpilainen spreekt dinsdag met haar Duitse en Nederlandse collega's, Wolfgang Schäuble en Jan Kees de Jager.

Het vraagstuk van de onderpanden kan daarbij ook worden besproken, zo liet het Nederlandse ministerie van Financiën vorige week weten. 

Lees alles over de schuldencrisis