AMSTERDAM - De Europese beurzen doken maandagmiddag diep in het rood onder aanvoering van de Europese bankaandelen.

De bankensector lag zwaar onder vuur door de aanhoudende zorgen over de Europese schuldensituatie, de vrees voor een nieuwe recessie en vanwege een miljardenclaim in de Verenigde Staten.

De AEX-index in Amsterdam verloor maandagmiddag 4,6 procent tot 273,26 punten. De MidKap-index verloor 4,4 procent tot 460,11 punten. In Parijs en Frankfurt liepen de verliezen op tot 5,2 en 5,5 procent. Londen leverde 3,4 procent in, terwijl ook de beurzen in Madrid en Milaan diep in het rood stonden.

In New York bleven de beurzen maandag gesloten vanwege Labor Day.

ECB

Uit maandag bekendgemaakte cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB) blijkt dat de banken in de eurozone afgelopen vrijdag 151 miljard euro bij de ECB hebben gestald. Het is het grootste bedrag dit jaar dat op de depositorekening van de centrale bank werd gezet. Volgens marktvorsers een signaal dat het onderlinge vertrouwen tussen de financiële instellingen ver te zoeken is.

Daarnaast bleek de ECB afgelopen week ruim 13 miljard euro te hebben uitgetrokken voor de aankoop van staatsobligaties van eurolanden met financiële problemen. Dat bedrag was ruim twee keer zo hoog als in de voorgaande week.

Aangeklaagd

De aandelen van Europese banken gingen maandag opnieuw massaal in de uitverkoop. Deutsche Bank, Credit Suisse, Société Générale, Barclays en Royal Bank of Scotland verloren tussen 6 en maar liefst 12 procent, nadat ze vrijdag werden aangeklaagd door de Amerikaanse hypotheekwaakhond vanwege misleidende informatie bij de doorverkoop van hypotheekproducten.

In de AEX duikelde de beurskoers van bankverzekeraar ING met 10 procent.

De euro daalde tot 1,4070 dollar tegen 1,4205 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 2,6 procent tot 84,20 dollar per vat.

Lees alles over de schuldencrisis