FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vorige week voor 13,31 miljard euro aan obligaties van eurolanden opgekocht, een verdubbeling ten opzichte van de voorgaande week.

Dat maakte de centrale bank maandag bekend. Het bedrag was veel hoger dan verwacht; economen rekenden gemiddeld op 7 miljard euro.

Algemeen wordt aangenomen dat de ECB afgelopen week vooral Italiaans staatspapier heeft opgekocht om de uitgifte van nieuwe leningen te ondersteunen. Het opkoopprogramma van de ECB werd vorig jaar opgetuigd en werd vorige maand, na een pauze van 19 weken, weer opgestart.

Ondanks de steunaankopen, klom de rente op tienjarige Italiaanse leningen maandag naar bijna 5,43 procent, het hoogste niveau in bijna een maand tijd. Obligatiehandelaren twijfelen over de vraag of Italië in staat is noodzakelijke bezuinigingsmaatregelen door te voeren.

Financiële plicht

Aankomend ECB-president Mario Draghi stelde maandag tijdens een toespraak in Parijs dat de steun aan de obligatiemarkten tijdelijk is. Het ontslaat overheden niet van de plicht om hun financiën op orde te brengen, aldus Draghi.

Met de grootschalige aankoop van staatsobligaties slaagde de ECB er de afgelopen weken in de rente op staatsleningen van vooral Spanje en Italië terug te brengen tot een draaglijker niveau.

Critici vrezen echter dat de ECB daarmee de prikkel voor die landen wegneemt om de eigen financiën weer op orde te brengen.

Turbulentie

Draghi benadrukte verder dat het van groot belang is dat alle eurolanden op korte termijn de afspraken bekrachtigen die hun regeringsleiders eind juli namen. ''Vertraging of onzekerheid in het proces kan de turbulentie op de markten weer aanwakkeren'', waarschuwde Draghi.

Hij reageerde daarmee onder meer op geluiden uit Slowakije, waar een regeringspartij zondag liet weten dat het parlement pas in december over de plannen zal stemmen.

De afpraken van de eurotop op 21 juli zijn volgens de Italiaanse econoom echter niet voldoende. Uiteindelijk moet de manier waarop Europa wordt bestuurd, op de schop, stelde hij.

Lees alles over de schuldencrisis