AMSTERDAM - De cashewnootjes van Duyvis zijn niet zo 'puur en natuurlijk' als de fabrikant beweert. De nootjes zitten vol toevoegingen die van nature niet in een cashewnoot voorkomen.

Consumentenorganisatie Foodwatch vindt dat consumenten misleid worden.

"Als Duyvis honderd procent puur zegt, bedoelen ze: met maltodextrine, zout, suiker, gistextract, uipoeder, knoflookpoeder en toegevoegd aroma. Dat zit van nature echt niet op een cashewnoot", zegt Bart van Opzeeland van Foodwatch.

Mensen die de nootjes nuttigen zouden bovendien een verhoogde kans op een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten hebben. De hoeveelheid zout die wordt toegevoegd is met tweeënhalf gram in iedere ons cashewnoten ruim drie keer meer dan bij andere fabrikanten.

Suiker

Boven op de berg zout voegt Duyvis ook nog een schep suiker en de smaakversterker gistextract toe. "Blijkbaar waren de cashews toch niet 'van nature' lekker", aldus Van Opzeeland.

Foodwatch, een onafhankelijke non-profitconsumentenorganisatie, wijst consumenten op serieuze risico's van producten en misleidende claims van voedselfabrikanten.