NEW YORK - De effectenbeurs in New York dook vrijdag opnieuw in de verliezen. Oorzaken zijn de zorgen over twijfelachtige accountantspraktijken, stijgende schulden bij telecombedrijven en een onverwachte terugval in het consumentenvertrouwen.

De Dow-Jonesindex gleed weer onder de 10.000 punten en sloot ,95 punten lager of 0,99 procent op 9903,04. De schermenbeurs Nasdaq verloor 38,18 punten of 2,07 procent op 1805,19.

Vooral een donkere accountantswolk blijft boven de Amerikaanse beursvloeren hangen. "Je moet je eigen huiswerk doen, een buitenstaander kun je niet vertrouwen", oordeelde een analist op basis van de getuigenverhoren in de Enron-zaak.

Qwest

In het rijtje twijfelachtig voegde zich Qwest, de Amerikaanse partner van KPN in KPNQwest. Het bericht van de financiële nood bij het telecomconcern kwam als de bekende duvel uit het doosje. De afstraffing volgde donderdag al met een min van 13 procent. Vrijdag sloot het aandeel na een aanvankelijke duikeling uiteindelijk op een winstje van 1 procent.

In de Nasdaq waren Lucent, QualComm en Juniper Networks de sterkste dalers met 6 procent of meer. In de Dow bungelden technologiebedrijven als AT&T, IBM en Intel onderaan. Traditionele concerns als Dupont, Eastman Kodak en Procter and Gamble sloten positief.

Euro

De euro moest een fractie inleveren en stond tegen het einde van de handel op 0,8732 dollar tegen 0,8736 dollar donderdag.