BRUSSEL - Voor EU-president Herman Van Rompuy is een vertrek van Griekenland uit de eurozone onbespreekbaar. De Belg heeft dat maandag gezegd voor de Vlaamse radio.

''Het uittreden uit de eurozone zou voor meer problemen zorgen voor het land en voor de eurozone.''

De afgelopen dagen gingen er opnieuw stemmen op in Griekenland de euro vaarwel te laten zeggen. Het land slaagt er toch niet in zijn financiën op orde te brengen, meent onder anderen voormalig VVD-leider Frits Bolkestein.

Vorige week vertrokken inspecteurs van EU en Internationaal Monetair Fonds tijdelijk uit Athene omdat ze vonden dat Griekenland niet voldoende tempo maakt bij zijn hervormingen. Het team moest beoordelen of de Grieken in aanmerking komen voor een nieuwe tranche van de lening van 110 miljard euro die ze vorig jaar toegezegd kregen. Ze keren half september terug om te bezien of er vorderingen zijn gemaakt.

Stille diplomatie

Van Rompuy wil via ''stille diplomatie'' druk uitoefenen op Griekenland en andere eurolanden die in problemen verkeren, zodat ze orde op zaken stellen. In een vertrek uit de eurozone is bij de invoering van de eenheidsmunt trouwens niet voorzien, onderstreepte hij maandag.

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie liet vanuit Australië, waar hij is voor een officieel bezoek, weten de komende maanden geen recessie te voorzien. De Europese economie blijft gematigd groeien, zo blijkt volgens hem uit cijfers van de Europese Commissie.

Lees alles over de Schuldencrisis