AMSTERDAM - Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm van ABN Amro is tegen een extra belastingheffing op de bankensector.

De invoer van Europese staatsobligaties (eurobonds) vindt hij evenmin een goed idee. Dat zei Zalm, tevens econoom en oud-minister van Financiën, zondag in het tv-programma Buitenhof.

''De bankbelasting zal worden doorberekend aan klanten, zoals de pomphouder dat doet met de accijns op benzine. Banken zullen strenger worden bij het verstrekken van krediet en daar hogere kosten voor rekenen. Ook zal de spaarrente dalen'', aldus Zalm.

Garant

De Europese Commissie denkt al langer na over de uitgifte van eurobonds, waarbij de lidstaten vand eurozone garant staan voor elkaars schulden. ''Nederland moet daar niet aan meedoen als er geen voorwaarden worden geschapen waarvan je weet dat daaraan voldaan wordt.''

Volgens Zalm moeten de noordelijke staten van de eurozone, die wel hun begrotingen op orde hebben, de begrotingsdiscipline terugbrengen bij de zuidelijke leden. Zalm pleit voor een Europese toezichthouder daarop die los staat van de politiek. "Politici gaan toch altijd weer wheelen en dealen, dan verslapt de boel.''

Kredietverstrekking

Zalm zei verder dat de onderlinge kredietverstrekking door banken begint te stagneren, vooral door de aanhoudende schuldencrisis in Europa. "Tot aan een looptijd van 6 maanden gaat het nog wel, leningen met langere looptijden zijn er nauwelijks.''

Een andere reden is volgens Zalm het nieuwe eisenpakket aan de financiële sector, het zogeheten Basel III. Banken moeten onder die regels onder meer grotere reserves aanhouden.

"Wij kunnen onze broek goed ophouden'', aldus Zalm over ABN Amro. "Wij zijn voldoende gekapitaliseerd en gaan niet terug naar de minister voor extra kapitaal.''

Griekenland

Zalm zei in Buitenhof ook dat het geen oplossing is om Griekenland uit de eurozone te zetten. Hij reageerde daarmee op een uitspraak van VVD-coryfee Frits Bolkestein.

In Nieuwsuur zei Bolkestein zaterdag dat de EU Griekenland moet blijven steunen, maar alleen op voorwaarde dat Griekenland uit de eurozone stapt. Zalm wees er in Buitenhof op dat Italië dan snel de volgende zal zijn. "En daarna Ierland, dan Portugal en uiteindelijk blijf je dan alleen met Nederland en Duitsland over."

Hij wees erop dat in Griekenland al 'drastische maatregelen' zijn getroffen, 'tot het verlagen van salarissen aan toe'. De eerste prioriteit is volgens hem nu het reorganiseren van de belastingdienst. "Daar ligt nog een enorme goudmijn. Er is een enorm zwart circuit."

Noodfonds

Het uitbreiden van het noodfonds voor Griekenland is volgens hem voorlopig nog niet nodig. "Wel moeten politici aangeven dat ze bereid zijn het fonds te vergroten."

Als de euro uit elkaar valt, ontstaat volgens Zalm een recessie waarbij die van de jaren dertig slechts een schijntje is. "Dan verbrokkelt heel Europa. Dat zou dramatische gevolgen hebben." Hij wees erop dat driekwart van de Nederlandse export naar Europa gaat.

"Nederland is afhankelijk van een goed functionerend Europa. Dat vergeten we nogal eens." Gevraagd of hij hiermee op de anti-Europese houding van de SP en de PVV doelde, zei Zalm blij te zijn dat die partijen samen geen Kamermeerderheid hebben.

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier