AMSTERDAM - Diamantairs uit het Antwerpse diamantkwartier hebben voor ruim € 700 miljoen aan belasting ontdoken via Zwitserse bankrekeningen.

Dat meldt de Vlaamse zakenkrant De Tijd.

De diamantairs onttrokken het geld aan het oog van de Belgische fiscus door grote sommen geld te deponeren op geheime bankrekeningen bij Zwitserse filialen van de bank HSBC. 

De Tijd zag een deel van de namenlijst in die in 2009 door een HSBC-medewerker werd ontvreemd. De Belgische belastinginspectie kreeg de Belgische namen op de lijst.

Belangrijke mensen

De Tijd merkt nogal wat belangrijke mensen op tussen de 170 namen op de lijst, zoals drie hoge bestuurders van de Antwerp Diamond Bourse, de grootste diamantbeurs van de stad.

Ook de voorzitter van de Antwerpsche Diamantkring zou op de lijst staan. Op enkele Indiase families na gaat het om allemaal leden van de joodse gemeenschap.

Een op de vier

De krant schrijft dat het aannemelijk is dat een op de vier in de sector fraudeert. Het zou gaan om de ontdekking van een van de grootste belastingfraudezaken uit de Belgische geschiedenis. Ondanks dat hoge percentage zei staatssecretaris voor Fraudebestrijding Carl Devlies dat er vooralsnog geen specifiek fraudebestrijdingsbeleid voor de diamantsector nodig is.

Volgens een woordvoerder van de 185 bedrijven in het Antwerpse diamantkwartier zal de sector volledig mee werken met het belastingonderzoek.