AMSTERDAM - De Europese centralebankdirecteur Jean-Claude Trichet roept Italië op het bezuinigingsplan dat vorige maand werd aangekondigd zo snel mogelijk goed te keuren.

De Italiaanse regering kondigde deze zomer bezuinigingen aan om de staatsschuld van €1900 miljard te reduceren. Volgens Trichet is het halen van dat doel 'absoluut noodzakelijk om de Italiaanse kredietwaardigheid te garanderen', zo schrijft het Financieele Dagblad.

De bezuinigingsplannen van €45,5 miljard zorgden de afgelopen weken voor veel conflicten binnen de regering, waarbij de plannen voordurend werden veranderd. Inmiddels zijn de plannen klaar om naar het parlement te gaan.

Obligaties

Volgens persbureau Reuters werd er rondom de conferentie in Cernobbio gespeculeerd dat de ECB minder Italiaanse obligaties zou gaan opkopen, om zo de druk op Rome te verhogen. Trichet weigerde daarop in te gaan, maar de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini zei dat de ECB er gewoon mee door zal gaan.

De rente op Italiaans schuldpapier heeft vrijdag het hoogste punt bereikt sinds de ECB in augustus begon met het opkopen ervan: 5,29%.