PARIJS - Het Europese vliegtuigbouwconcern Airbus heeft vorig jaar 305 vliegtuigen afgeleverd. Voor dit jaar wordt een aantal verwacht van ongeveer 300, zo heeft European Aeronautics Defence and Space Compan (EADS), waar Airbus onder valt, donderdag bekendgemaakt. Airbus heeft nu vier jaar achtereen meer dan 300 vliegtuigen afgeleverd.

Met de afleveringen heeft Airbus zijn aartsrivaal Boeing afgetroefd. Dit Amerikaanse concern leverde vorig jaar 281 toestellen af. Boeing maakte eerder deze maand het aantal bekend. Toen was het al duidelijk dat Airbus het beter had gedaan.

Airbus kreeg in 2003 orders binnen voor in totaal 284 vliegtuigen. Als de afbestellingen daarvan worden afgetrokken, resteren er 254. Dat is goed voor een marktaandeel van 52 procent. Topman Noel Forgeard verklaarde dat zijn onderneming "goed is toegerust om volledig te kunnen profiteren wanneer de markt zich herstelt".

De vliegtuigbouwer heeft nu 1454 vliegtuigen in zijn orderportefeuille zitten. Bij het huidige productietempo zijn die goed voor vijf jaar werk. Airbus boekte vorig jaar een omzet van ,3 miljard euro, niet veel anders dan in 2002.