AMSTERDAM - Frits Bolkestein wil dat Griekenland zo snel mogelijk uit de eurozone stapt. Als dat niet gebeurt, wordt de eurocrisis alleen maar erger.

Dat zegt de voormalig VVD-leider zaterdag in Nieuwsuur.

"Griekenland moet uit de euro. Dat moeten ze doen omdat het alternatief alleen maar erger is", zo stelt Bolkestein.

De EU moet wel doorgaan met de financiële steun op Griekenland, maar wel op voorwaarde dat zij uit de euro stappen. "Wij steunen op voorwaarde. Zo verder doormodderen is een heilloze zaak."

Drachme

Volgens Bolkestein moeten de Grieken de drachme weer invoeren. Door een flinke devaluatie van deze munt zouden de Grieken weer makkelijker hun producten kunnen exporteren.

Een keerzijde van de devaluatie is dat de buitenlandse schulden van Griekenland zullen toenemen. Volgens Bolkestein zouden eurolanden daarom de looptijd van de leningen moeten verlengen of de rente erop verlagen. Bovendien zou een deel van de schuld moeten worden kwijtgescholden.

Beloftes

Bolkestein heeft er weinig vertrouwen in dat Griekenland gemaakte beloftes nakomt, zoals flinke besparingen en een groot programma van privatiseringen.

Dat eurolanden zich niet aan begrotingsregels hebben gehouden, noemt Bolkestein een geboortedefect van de euro. Een andere is volgens hem dat landen met verschillende economische culturen aan elkaar zijn gelijmd. ''Dat kan niet, de barsten zien we nu.''

Muntunie

Dat verklaart volgens Bolkestein ook dat sommigen pleiten voor een scheiding van de muntunie van noordelijke en zuidelijke eurolanden. Maar een ''aparte unie'' gaat hem zelf te ver. Aan de andere kant is hij ook geen voorstander van meer integratie, zoals een federaal europa met één regering. "Daar is helemaal geen behoefte aan", zegt hij.

Dat gedoogpartner PVV anders over de schuldenproblematiek denkt dan het kabinet, noemt Bolkestein ''lastig''. Tegelijk wijst hij erop dat in de gedoogconstructie is afgesproken dat de PVV zijn eigen mening mag hebben over bepaalde zaken.