HEERLEN - De beleggingen van het pensioenfonds ABP hebben het afgelopen jaar 14,8 miljard euro opgeleverd. De pensioenbeheerder wist zijn vermogen daarmee op te voeren tot 150,4 miljard euro, wat een rendement van 11 procent betekent. Dat blijkt uit het kwartaalbericht dat ABP donderdag heeft gepubliceerd.

Door de beleggingswinsten steeg de dekkingsgraad van het pensioenfonds tot 109 procent. De toezichthouder Pensioen- en Verzekeringskamer (PVK) eist dat pensioenfondsen een dekkingsgraad van ten minste 105 procent aanhouden. De dekkingsgraad geeft aan in hoeverre pensioenbeheerders aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

Het ABP profiteerde het afgelopen jaar van een opleving van de effectenbeurzen, onder meer in de Verenigde Staten. "Met name de aandelen en alternatieve beleggingen deden het goed", aldus de pensioenbeheerder in een toelichting.

In het eerste kwartaal draaide het ABP nog verlies, maar dat werd in de rest van het jaar ruimschoots gecompenseerd. Het laatste kwartaal van 2003 was goed voor een rendement van 4,2 procent.

Het pensioenfonds heeft zijn beleggingswinsten beschermd door zich in te dekken tegen de dalende dollarkoers. Eenderde van de beleggingen van het ABP gaat naar dollarlanden. Doorgaans dekt het fonds de helft van zijn dollarrisico af. Gedurende het afgelopen jaar is de beschermingconstructie opgevoerd, totdat deze vrijwel het gehele pakket beleggingen omvatte.

Door deze ingreep drukte de koersdaling van de dollar het rendement dat het ABP afgelopen jaar draaide met 2 procentpunt. Als er niets was gedaan, zou de dollar liefst 6 procentpunt van het rendement hebben gekost, aldus het ABP.