AMSTERDAM - Gemeenten willen eenmalig een half miljard euro extra van de rijksoverheid om de bijstandsuitkeringen te kunnen betalen.

Dat zei voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Annemarie Jorritsma vrijdag op Radio 1. De VNG wil ook een onafhankelijk onderzoek zodat de budgetten in de toekomst beter kunnen worden vastgesteld.

Het aantal bijstandsuitkeringen stijgt sinds tweeënhalf jaar, bleek woensdag uit cijfers van het CBS. Sinds begin 2009 zijn er 59 duizend uitkeringen bijgekomen.

Het budget dat gemeenten hiervoor krijgen is niet meegegroeid, stelt de VNG. "Wij krijgen deze mensen nu over de schutting geworpen," zei burgemeester van Almere Jorritsma. De gemeenten zeggen per uitkering 570 euro tekort te komen. In totaal moeten ze bijna een half miljard euro zelf bijleggen.

Het probleem is volgens de VNG dat het budget op basis van verkeerde gegevens wordt bepaald.

Sterke relatie

Destijds zijn hiervoor de ramingen voor de werkloosheid van het Centraal Planbureau gekozen, omdat een sterke relatie leek te bestaan tussen werkloosheid en bijstandsomvang.

De crisis heeft aangetoond dat dit niet meer klopt. Terwijl een lagere werkloosheid wordt voorspeld, groeit de omvang van de bijstand.

De VNG pleit er nu voor eenmalig extra geld beschikbaar te stellen. Daarnaast wil de vereniging terug naar het oude systeem, waarbij het budget werd bepaald op basis van het aantal bijstandsuitkeringen van het voorgaande jaar. De verenging wil hiervoor een onafhankelijk onderzoek instellen, en vraagt daarvoor steun aan de Tweede Kamer.