AMSTERDAM - Nederlandse banken zijn niet te spreken over een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) naar de kwaliteit van bankbestuurders, zo bericht NRC Handelsblad vrijdag.

DNB stuurde vorige maand een vragenlijst naar alle bestuurders en commissarissen van Nederlandse banken. Daarin wordt onder meer verzocht om medebestuursleden een cijfer van 1 tot 7 te geven.

Een van de klagende commissarissen zegt tegenover de krant dat het 'not done' is om individuele beoordelingen van collega’s op papier te zetten en naar derden te sturen. De vragenlijst diende te worden opgestuurd naar de Rijksuniversiteit Groningen, en specifiek naar Jakob de Haan, hoogleraar politieke economie en hoofd onderzoek bij DNB.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) had de enquête, die niet openbaar wordt gemaakt, nooit in deze vorm moeten worden gehouden. DNB heeft het onderzoek inmiddels stopgezet, en overlegt met de banken over een vervolg.

De centrale bank controleert banken sinds de kredietcrisis strenger, en wil in het kader daarvan meer te weten komen over het gedrag en de onderlinge relaties tussen bestuurders en commissarissen. "We hebben dezer vorm van informatie in het toezicht nodig", zegt een woordvoerder van de centrale bank tegenover NUzakelijk.