ATHENE - Griekenland spreekt geruchten tegen dat de recente gesprekken met inspecteurs van het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie zijn vastgelopen en tot grote onenigheid hebben geleid.

Een bron rond het Griekse ministerie van Financiën meldde vrijdag dat ''de gesprekken in een goede samenwerking zijn verlopen''. Wel zouden de EU en IMF ''snellere veranderingen'' willen zien.

Donderdag meldden verscheidene buitenlandse en Griekse media dat de inspecteurs aanvullende maatregelen hebben gevraagd om de achterstand in het privatiseringsprogramma van staatseigendommen te compenseren. Ook zouden zij grote zorgen hebben geuit over het tempo van hervormingen in Griekenland.

De inspecteurs waren sinds maandag in het land om te kijken of Griekenland voldoende vooruitgang heeft geboekt om een volgend deel van het noodfonds van 110 miljard euro te krijgen.

Een bron rond de inspecteurs liet donderdag weten dat het nog te vroeg was om te zeggen of het deel van acht miljard euro in gevaar was. De bron bij het ministerie van Financiën meldde dat de tranche ''geen risico liep''.

Ontwerp begroting

De inspecteurs nemen nu een pauze en komen over tien dagen in Griekenland terug. Volgens de bron ''om de gesprekken af te ronden''. Tegen die tijd is er ook een ontwerp voor de begroting van 2012 klaar.

Tijdens de inspectie van deze week bleek onder meer dan het begrotingstekort van Griekenland dit jaar waarschijnlijk zeker 1 procentpunt hoger uit zal vallen dan de doelstelling van 7,6 procent. Griekenland wijt dit aan een sterker dan verwachte krimp van de economie.

De bron rond de inspectie zei ''ernstig te twijfelen'' of Griekenland alle doestellingen zou kunnen halen.

Goede voortgang

In een vrijdag uitgegeven verklaring van de Europese Commissie staat dat de missie van EU en IMF ''goede voortgang heeft geboekt'', maar ze heeft Athene tijdelijk verlaten om de Griekse autoriteiten in staat te stellen technische werkzaamheden te voltooien.

Het gaat onder meer om zaken die betrekking hebben op de begroting voor volgend jaar en structurele hervormingen die de economische groei moeten versterken, zo staat in de tekst. Details worden niet genoemd.

Volgens de Europese Commissie keert de missie halverwege september terug. Ze verwacht dat Griekenland dan het technische werk heeft voltooid, zodat de gesprekken verder kunnen gaan.

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier