ROME - Italië moet structurele hervormingen doorvoeren en moet zich houden aan de vorige maand gemaakte afspraken om het begrotingstekort terug te dringen.

Dat heeft de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Jean-Claude Trichet, vrijdag gezegd in een interview met de Italiaanse krant Il Sole 24 Ore.

De maatregelen om de overheidsbegroting van Italië in 2013 in evenwicht te brengen zijn ''extreem belangrijk'', aldus Trichet. Het pakket hervormingen en bezuinigingen wordt op dit moment beoordeeld door het Italiaanse parlement.

De ECB-topman riep ook de eurolanden opnieuw op om de maatregelen om de schuldencrisis te bestrijden snel in te voeren. ''De Europese landen moeten de huidige situatie corrigeren.''

Staatsleningen

Gevraagd naar de mogelijkheid om Europese obligaties uit te geven, zei Trichet dat het Europese noodfonds EFSF al de bevoegdheid heeft gekregen om staatsleningen op te kopen die door Europa worden gegarandeerd.

Europese regeringsleiders hebben hier in juli afspraken over gemaakt, maar de parlementen van de Eurolanden moeten er nog wel toestemming voor geven.