ATHENE - Het begrotingstekort van Griekenland zal dit jaar ten minste 1 procentpunt hoger uitvallen dan de doelstelling van 7,6 procent. 

Daarnaast bestaan er grote zorgen over de plannen om staatseigendommen te privatiseren. Dat zei een bron rond de internationale geldschieters van Griekenland donderdag tegen persbureau Reuters.

Inspecteurs van het IMF, de EU en de ECB bekijken sinds maandag of Griekenland genoeg vooruitgang heeft geboekt om een volgend deel van het noodfonds van 110 miljard euro te krijgen. Volgens de bron, die zich in de kringen van de inspecteurs beweegt, is het nog te vroeg om te zeggen of het deel van 8 miljard euro in gevaar is.

Belastingverhogingen

De Griekse minister van Financiën, Evangelos Venizelos, heeft gezegd dat Griekenland in de buurt kan komen van de begrotingsdoelstelling met extra belastingverhogingen en een verdere verlaging van de uitgaven.

Athene wijt het achterlopen op de doelstelling van 7,6 procent aan een sterker dan verwachte krimp van de economie. Venizelos houdt rekening met een krimp van 4,5 of zelfs 5 procent dit jaar, waar officieel een prognose geldt van 3,9 procent.

Redenen

Volgens de bron is Athene achterop geraakt om drie redenen. Zo staat de Griekse economie er slechter voor dan verwacht, zijn sommige afgesproken maatregelen verkeerd of helemaal niet doorgevoerd en leveren sommige maatregelen, vooral om achterstallige belastingen te innen, minder op dan voorzien.

Athene moet op last van de drie geldschieters voor eind september 1,7 miljard euro hebben opgehaald met de verkoop van staatseigendommen. Tot nu toe kwam er slechts 400 miljoen euro binnen uit de verkoop van 10 procent in Hellenic Telecom aan Deutsche Telekom. ''De overheid denkt dat het deze doelstelling kan halen, maar wij twijfelen daar sterk aan'', aldus de bron.

Lees de berichten over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier